loading...
هفت آسمون
admin بازدید : 31 دوشنبه 10 آبان 1395 نظرات (0)

مقاله ای تحت عنوان نقش هنر در توسعه فعالیتهای امور تربیتی

مقاله ای تحت عنوان نقش هنر در توسعه فعالیتهای امور تربیتیدسته: زبان و ادبیات فارسی
بازدید: 2 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 89 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 26

در شرایط حساس كنونی، و با توجه به احیاء معاونت پرورش در وزارت آموزش و پرورش كه قطعاً قبل از آن با حذف امور تربیتی جایگاه هنر هم در آموزش و پرورش به فراموشی سپرده شده بود، ولی تصمیم انقلابی دولت نُهم كه جاری و ساری ساختن صدقة جاریة شهیدان رجائی و باهنر را به همراه داشت

قیمت فایل فقط 7,000 تومان

خرید

مقاله ای تحت عنوان نقش هنر در توسعه فعالیتهای امور تربیتی

 

 

مقدمه
در شرایط حساس كنونی، و با توجه به احیاء معاونت پرورش در وزارت آموزش و پرورش كه قطعاً قبل از آن با حذف امور تربیتی جایگاه هنر هم در آموزش و پرورش به فراموشی سپرده شده بود، ولی تصمیم انقلابی دولت نُهم كه جاری و ساری ساختن صدقة جاریة شهیدان رجائی و باهنر را به همراه داشت قطعاً با طرح مقولة هنر و آفرینشهای هنری كه بطن، و اساس و پایة فعالیتهای امور تربیتی به حساب می آید در سطوح مختلف تحصیلی و در جامعه انقلابی ما تبدیل به مسئله ای فوری و فوتی گردیده كه شاید پس از گذشت چندین سال از تعطیلی و به دست فراموشی سپرده شدن امور تربیتی این تنها فرصت تاریخی بسیار مغتنم و عزیزی باشد برای پرداختن به هنرآموزی و پرورش ذوق و استعداد فرزندان كشور و آشنایی آنان با میراثهای گرانبها و ارزشهای معنوی والا و انقلابی كه ریشه در اندیشه های ناب و روح بخش معمار بزرگ انقلاب و مردان بزرگواری همچون شهیدان رجائی و باهنر و هزاران شهید گلگون كفنی كه زیباترین جلوه های هنر را با ایثار جان خود به نمایش گذاشتند و برماست كه امروز با برافروخته و شعله ور شدن مجدد چراغ نورانی و فروزان امور تربیتی بتوانیم آنگونه كه بایسته و شایسته انقلاب اسلامی می باشد و با بهره گیری از هنر این چراغ را نورانی تر و فروزان تر از گذشته نگاه داریم و بر غنای هنر در توسعه فعالیتهای آن بیافزاییم.
چرا كه هنر حدیث شریف زندگی دیروز است كه امروز هم می تواند صور اسرافیلی باشد برای قطع وابستگی های ناخواسته ما، زیرا آنچه از این صبح عالمتاب باقی است می تواند تكیه گاهی استوار و مطمئن برای تحرك و پویایی و خلاقیت و سرافرازی باشد و مطمئن هستم كه با توجه به تغییر و تحولاتی كه امروزه در صحنه علمی دنیا به وقوع پیوسته بگونه ای كه عصر امروز را عصر انفجار دانش و اطلاعات و تكنولوژی نام نهاده اند.
تكنولوژی نهفته در هنرهای اصیل و سنتی برگرفته از ارزشهای اصیل و والای انسانی ریشه دار در فرهنگ ارزشمند و ناب انقلابی و اسلامی ما می تواند پایه و اساس خودكفایی باشد چرا كه هنرهای اصیل سرچشمه ای خدایی دارند و در حقیقت همان «بار امانتی» است كه حضرت احدیت به آدمی عنایت فرموده است.
تصور بنده این است كه این مقدمة هر چند مختصر می تواند زمینه ای باشد برای توجه جدی تر به مسئله هنر و نقش آن در توسعه فعالیتهای امور تربیتی چه در مقطع ابتدایی كه پایگاه و زیربنای هر آموزشی است و چه در مقاطع آموزشی دیگر به هر حال آنچه مسلم است جایگاه هنر و حاصل آن در دیروز و امروز، در دنیای شتر و كاروانهای قدیمی یا دنیای اطلاعات و ارتباطات و موشك و... یكی است زیرا كه آموزش هنر، باروری و شكوفایی احساس و ذوق است و هر جامعه ای كه آن را نادیده بگیرد به طور یقین گرفتار عواقب سوء آن خواهد شد شواهد گوناگون، نشان می دهد كه هنر و تربیت، موازی و هم جهت می باشند و راهی مطمئن و ارزشمند برای انتقال مفاهیم پیچیدة دینی، اخلاقی، ارزشی و معنوی آنهم با روشهای جذاب، عمیق و آرام و ژرف كه نهایتاً تبدیل به پایه ای محكم برای پرورش انسانهای متعالی و متكامل كه روند تعلیم و تربیت را به طوری صحیح و اصولی پیموده و به عالیترین اهداف غایی و آرمانی نظام تعلیم و تربیتی ما كه همانا چیزی نیست جز قرب الی الله نائل گردند و در پایان این مقدمة نسبتاً طولانی، آنرا با سخنی از آلبرت اینشتین به پایان می برم ایشان می فرماید:
امروزه گاه صرفاً مدرسه را محملی برای انتقال صرف اندوخته های علمی و اطلاعات بشری به ذهن فراگیران می دانند حال آنكه اندوخته های علمی چیزی مرده است و ما با زندگان سروكار داریم و ما باید راه و رسم چگونه زیستن و چگونه اندیشیدن را به آنان بیاموزیم.
والسلام- سید محمدحسینی دقیق- آذرماه 86

تشریح اهمیت جایگاه هنر در جامعه و نظام آموزشی
اگر تاریخ را ورق بزنیم و جوامع مختلف را مورد كنكاش قرار دهیم، نهادهای متعددی را در آن جوامع خواهیم یافت كه كارشان آموزش آمیزه های دینی و مذهبی مبتنی بر جهان بینی و ایدئولوژی حاكم بر آن جوامع می باشد و نتیجه می گیریم كه آموزش دینی و فعالیتهایی كه در ارتباط با آن در جوامع مختلف صورت می گیرد همزاد انسان و یك نیاز قطعی و واقعی برای او بشمار می رود و انتقال آن به نسل های آینده نیز در زمره انتقال میراث فرهنگی جوامع است لذا در جامعه اسلامی ما توجه به امور پرورشی و فعالیتهای مرتبط با آن می تواند به عنوان یک مسأله ویژه مورد توجه قرار گیرد زیرا این مسأله حتی یك گرایش عمومی برای اولیاء نیز محسوب می شود و اولیاء نیز مایلند دین و آمیزه های دینی و ارزشهای فرهنگی و تربیتی خود را مثل هر میراث فرهنگی دیگر به فرزندان خود منتقل نمایند.
ماده 26 اعلامیه حقوق بشر این اولویت را در انتخاب نو ع تربیت: برای اولیاء به رسمیت می شناسد. علاوه بر آن در جوامع معلمان بیشماری هستند كه آموزش آمیزه های دینی و تربیتی را به عنوان رسالتی اصلاح طلبانه دنبال می نمایند. علاوه بر آن كه كنجكاوی دربارة دین و گرایش به آن و علاقمندی به فعالیتهای متنوع فرهنگی و تربیتی یك رغبت قطعی و فطری در كودكان شناخته شده است كه این علاقه و رغبت عموماً در سالهای پایانی دبستان بروز و شدت بیشتری پیدا می كند با این وجود آموزش دینی و قرآن و بهره مندی از فعالیتهای متنوع و جذاب بمنظور ایجاد یك نظام تربیتی قوی و مؤثر و پایدار از مسائل بسیار مهم و دارای اولویت می باشد كه بسیار مهم و شایستة التفات است كه لاجرم باید به آن پرداخته شود و برای پرداختن به آن لازم است به سئوالاتی از قبیل ذیل پاسخ دهیم
كودكان ما مفاهیم دینی را چگونه می فهمند، تربیت دینی و فعالیتهای تربیتی متناسب با آن در سنین مختلف و مقاطع مختلف تحصیلی باید دارای چه خصوصیاتی باشد، كدام مفاهیم برای آموزش به دانش آموزان دبستانی یا راهنمایی و یا متوسطه .......... مناسب است؟ آیا فعالیتها و برنامه های فعلی نظام آموزش ما آنگونه كه بایسته و شایسته است توانسته است در ایجاد نظامی پایدار آموزش و تربیتی را پی ریزی نماید؟
قطعاً برخورداری از یك نظام تربیتی مطلوب، پویا در نظام آموزشی ما آنگونه كه شایسته نظام مقدس جمهور اسلامی ما میباشد نیازمند پاسخگویی به سئوالات مذكور می باشد.
از طرفی دیگر توجه به ویژگیهای ورحی، روانی و رفتاری فراگیران در مقاطع مختلف بمنظور پاسخگویی به سئوالات فوق و پی ریزی یك برنامه مدون آموزشی موفق در فعالیتهای تربیتی امری اجتناب ناپذیر است كه فراگیران با ورود به دورة ابتدایی مواجه با یك تحول اساسی می شوند. از نظر ظرفیت و توانائیهای ذهنی، برای كسب بسیاری از مسایل آموزشی و تربیتی كه قبل از ارتباط مستقیم با مدرسه پیدا نكرده بودند آمادگی پیدا می كنند و همچنین تحولات عظیمی در ذهن آنها نسبت به مسائل اجتماعی ایجاد می شود و با ورود فراگیران به عرصه آموزش رسمی (مدرسه) و دور شدن از محیط محدود دورة زندگی در محیط خانواده آمادگی بیشتری برای سازگاری با محیط و قبول قواعد و مقررات اجتماعی، آنان را وارد مرحله جدیدی از زندگی می كند كه همه و همه حاكی از فرآیند تحولی است كه عمدتاً به دلیل ورود فراگیران به دوره های مختلف تحصیلی و پاگذاشتن به محیط آموزش و پرورش رسمی ایجاد می گردد.
از طرفی دیگر دوره های تحصیلی مختلف هر كدام متناسب با ویژگی های سنی، ذهنی، رفتاری، اخلاقی و اجتماعی ..... فراگیران دورة شكوفایی بسیاری از استعدادهای دانش آموزان است. شامل استعدادهای هنری، علمی، ادبی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، زیستی، اخلاقی و...... و بسیار از خلاقیت ها در این دوره شكل می گیرد خصوصاً دورة ابتدایی كه از اهمیت ویژه ای در میان دوره های تحصیلی ما برخوردار است.
حال بمنظور بهره مندی از این استعدادها و جهت دهی مناسب به آن نیازمند یك نظام تربیتی قوی، مطلوب و پویا متناسب با هدفهای غایی و آرمانی نظام تعلیم و تربیتی كشورمان می باشیم بدین منظور احیاء مجدد معاونت پرورشی و نهاد امور تربیتی را به فال نیك گرفته و امیدوارم كه امور تربیتی بتواند با بهره مندی از هنر فعالیتهای تربیتی را گسترش داده و گامهای مؤثر و بلندی را در جهت زنده نگه داشتن ارزشهای والای انسانی و مذهبی و انقلابی و پرورش انسانهای منطبق بر معیارهای ایدئولوژیكی و جهان بینی توحیدی آنها را در مسیر رشد و تعالی و تكامل قرار داده و در آینده ای نه چندان دور شاهد پرورش یافتن انسانهایی والا، توانمند، خلاق، مبتکر، و... در نظام تعلیم و تربیت كشورمان باشیم. ان شاء الله و امیدوارم كه بنده هم توانسته باشم با زبان الكن و قلم ناتوانم حق مطلب را در امر بهره مندی از هنر در توسعه فعالیتهای امور تربیتی ادا نموده باشم.
با توجه به مطالبی كه ذكر آن گذشت كه همه و همه حاكی از اهمیت ایجاد یك نظام تربیتی پایدار در آموزش و پرورش می باشد در ادامه به ذكر راههایی كه می تواند بهره مندی از آن تحت مقوله هنر در بالا بردن ظرفیت های نظام تربیتی و امور تربیتی *** نماید اشاره می نمایم.
چگونه می توان یك نظام تربیتی مطلوب مبتنی بر هنر و فعالیتهای هنری بوجود آورد
الحمدالله به بركت انقلاب اسلامی، ما ملتی داریم با سرمایه های معنوی با ارزش و توانمندیهای بسیار. اما نكته قابل تأمل این است كه ما با وجود داشتن چنین سرمایه های با ارزش كه قطعاً پشتوانه بسیار خوبی برای هر نظام آموزشی محسوب می شود تا چه اندازه توانسته ایم از این سرمایه ها و توانمندیها استفاده كنیم.
برای روشن شدن موضوع، سخنی از آقای بهرامپور از كتاب نقدی بر ناكارآمدی آموزش و پرورش نقل می نمایم. 
ایشان می فرمایند «دولتی زیرك و باهوش كه برای تحصیل به كانادا رفته بود می گفت: اگر بخواهیم سرمایه های معنوی خودمان را با غرب مقایسه كنیم باید به آنها نمره 10 و به خودمان نمره 100بدهیم ولی فرق ما با آنها در این است كه ما از 100 سرمایه به اندازه یكی استفاده می كنیم و آنها از 10 سرمایه به اندازه ی 9 استفاده می نمایند.»
پس ما باید فرصت های طلایی كه می تواند در جهت كسب علم و دانش و فراهم شدن زمینه برای پرورش مهارتهای فكر كردن، مهارت های اجتماعی شدن و مهارت های فنی جهت آماده شدن برای ورود به عرصة زندگی واقعی را فراهم می نماید غافل نشده و آنرا هدر ندهیم و شاید یكی از بهترین راههایی كه می تواند زمینة جلوگیری از هدر رفتن چنین فرصت هایی طلایی را بگیرد فراهم نمودن شرایط برای حضور قدرتمند در صحنه فعالیتهای امور تربیتی و بهره مندی از هنر در توسعة آن به عنوان یك از مقوله های بسیار مهم و جدی و مورد توجه و علاقه وافر بچه ها (فراگیران) دانست.
برای تأكید و توجه بیشتر به این مهم سئوالی را مطرح می نمایم.
چرا هنر؟
قطعاً امروزه كار معلم تنها انتقال یك سلسله مفاهیم به دانش آموزان از طریق نشانه های گفتاری و نوشتاری نیست بلكه مهمترین وظیفة او این است كه بداند چه چیزی را به چه كسی و با چه روشی می باید ارائه نماید.
از این رو معلم خوب كسی نیست كه تنها یك مطلب را خوب بداند بلكه معلم خوب و شایسته كسی است كه بتواند مطلب را متناسب با سن و ویژگیهای اختصاصی دانش آموزان آنهم با زبانی متناسب حال او ارائه نماید.
كه در این راه با بهره مندی از هنر می توانیم گامهای بلند و مؤثری برداریم. چرا كه هنر یكی از قلمروهای بسیار مهم و گنجینة فرهنگی، و... هر جامعه ای محسوب می شود و فرهنگ و ارزشهای دینی و معنوی هر جامعه ای در درجة اول در آثار هنری خلق شده از سوی افراد آن جامعه متجلی می شود و انسان به یاری ادبیات و هنر است كه نتوانستن های خود را در ساحت واقعیت جبران می كند و به آنچه كه باید باشد و نیست رنگ عینیت و تجلّی محسوس می بخشد قطعاً هنر انسان را از دایرة تنگ تفرّد و درون گرایی محض خارج كرده و در مسیر تعامل و تكامل اجتماعی و انسانی قرار می دهد و پرواضح است انسانهایی كه دستی در هنر ندارند معمولاً دارای افق اندیشة وسیع تر و ژرف تری نسبت به مسائل جهان دارند و می توانند آزادانه از مرز دنیای واقع فراتر رفته و در اوج زیبایی خود ساخته به پرواز درآیند و در این رهگذر رویاهای ناممكن را ممكن سازند.
علاقمندی به هنر و فراهم نمودن زمینة بهره گیری از آن برای دانش آموزان باعث گسترش حس زیباشناختی آنان، تبلیغ ارزشهای معنوی، آشنایی با الگوهای رفتار انسانی والا گسترش باورها و نگرش های مثبت و به طور كلی آزادی انسان از فشارهای ناشی از زندگی مادی می گردد.
و از طرفی دیگر اگر ما بتوانیم با بهره گیری از هنر دانش آموزان را علاقمند به امور دینی و مذهبی و فعالیتهای تربیتی نمائیم قطعاً دریچه هایی شفاف به دنیای اطراف دانش آموزان باز می شود كه با پیشرفت كار آموزش این پنجرة شفافیت و نورانیت آن بیشتر می شود و با وجود چنین دریچه هایی دانش آموزان دنیا و زیبایی های آنرا بهتر می بینند و نتیجتاً علاقه مندی بهتر و بیشتری به هنر پیدا می كنند چرا كه اعتقاد داریم كه مبانی دینی ما منطبق بر حكمتهای جهان هستی و منطبق بر فطرت انسانی است و قطعاً آگاهی بیشتر از حكمتهای جهان هستی باعث رشد دینداری خواهد شد و در پایان این قسمت از نوشته ام به سخنی از استاد جعفر سبحانی اشاره می نمایم.
ایشان می فرمایند : «علم و دانش، مطالعه و بررسی آثار دانشمندان غور در قوانین آفرینش، مایه شكفته شدن عقل و خرد می گردد. چنانچه ممارست با گناه و همنشینی با بدكاران، دیدن مناظر معصیت، مایه ضعف شنوایی و بینایی فرد گردیده و زشتی بسیاری از كارها را از میان می برد.

 

 

فهرست مطالب :

 

مقدمه 1-2
تشریح اهمیت جایگاه هنر در جامعه و نظام آموزشی 3-5
چگونه می توان یک نظام تربیتی مطلوب مبتنی بر هنر بوجود آورد 5-6
چرا هنر ؟ 6-7
متعالی بودن هنردر گذشته و حال 7-9
توجه به هنر ازمنظر کتابهای درسی 9-11
اگر هنر را فدا کرده ایم یعنی پرورش را فدا کرده ایم 11-12
راههای بهره گیری از هنر در توسعه امور تربیتی 12-23
بهره گیری از شیوه های جدید هنری مبتنی بر IT و ICT 23-24
نتیجه گیری 25
فهرست منابع و مأخد 26

قیمت فایل فقط 7,000 تومان

خرید

برچسب ها : مقاله ای تحت عنوان نقش هنر در توسعه فعالیتهای امور تربیتی , مقاله , نقش هنر , توسعه فعالیتهای امور تربیتی , پروژه , پایان نامه , پژوهش , جزوه , مقاله , دانلود پروژه , دانلود پایان نامه , دانلود پژوهش , دانلود جزوه , دانلود مقاله

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 10346
  • کل نظرات : 39
  • افراد آنلاین : 6
  • تعداد اعضا : 3
  • آی پی امروز : 161
  • آی پی دیروز : 84
  • بازدید امروز : 359
  • باردید دیروز : 197
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 13
  • بازدید هفته : 1,527
  • بازدید ماه : 556
  • بازدید سال : 80,018
  • بازدید کلی : 1,469,015